7 fantastiska tips för fasaddesign

Med sitt ursprung från ett franskt ord som bokstavligen översätts till ”ansiktet”, spelar fasaden på alla byggnader en nyckelroll för att fastställa dess identitet. Även om inredning är en integrerad del av alla bostads- eller bostadsprojekt, är det de element som används för fasadexteriördesign som definierar husets personlighet.

Och detta är anledningen till att inredningsarkitekter över hela världen ger största uppmärksamhet och vikt vid design av fasader för bostadshus. Läs vidare för att veta mer. Som du kommer att se nedan är balans nyckelfaktorn bakom alla designval.

Bestäm syftet som kommer att tjäna ditt hem

Först och främst är det absolut nödvändigt att förstå behoven eller syftet med ditt hem och dina familjemedlemmar. Till exempel skulle en gemensam familj som har både gamla och unga människor göra sig riktigt bra genom att ha en exteriör som innehåller stora fönster som ger plats för gott om naturligt ljus att komma in i huset.

Ljus är ett bra sätt att bygga upp hälsosam och positiv energi runt huset och hålla alla medlemmar i god form.

På samma sätt, för någon som är intresserad av bilmekanik, skulle en fasad som består av en enkel eller dubbel garage vara en bra passform. När du väl har definierat syftet blir det väldigt enkelt att satsa på en fasaddesign som perfekt synkroniserar med husets interiörer.

Symmetri är nyckeln

Efter att syftet har definierats är nästa steg i fasadexteriördesignen att säkerställa designens symmetri. Så var som helst huvuddörren är kommer att bli fokuspunkten för exteriören, och fönster kan införlivas på båda sidor för att ge ett symmetriskt utseende. Fyrkantiga eller rektangulära former fungerar bäst för att uppnå detta mål.

Välj konventionella material

När det kommer till val av material för fasadexteriördesign rekommenderar vi de traditionella som trä eller stål. Dessa material är inte bara vintergröna när det kommer till visuellt tilltalande, utan också subtila och robusta för att stå emot tidens tand – det perfekta receptet för en design som har lång livslängd.

Välj ett balanserat färgschema

Färger har en nyckelroll att spela här. Helst fungerar en kombination av två färger, en mörk och en ljus, bäst för fasadexteriörer. För att lägga till ett extra wow-element kan du välja en tredje nyans för fönsterlisterna, men det är ungefär det.

De valda färgerna kan vara var som helst i spektrumet, allt från subtila och enkla till ljusa och djärva. Tanken är att välja de som matchar husägarens personlighet. En mörk färg för taklinjer och ventilationsöppningar, och en ljusare för resten av kroppen är det optimala sättet att gå tillväga.

Välj en entrédörr som inspirerar

Det kanske viktigaste inslaget i fasadexteriördesign är huvuddörren eller entrén. Den fungerar som en bro mellan omvärlden och din personliga tillflyktsort, ditt hem. Inte konstigt att det måste vara något unikt och inbjudande, varmt och välkomnande, så att dina gäster kommer att minnas det länge. Majestätiska skräddarsydda dörrar är ett stort raseri nuförtiden, och vi kan hjälpa dig att bygga en enligt din personliga smak och preferenser.

Som redan nämnts måste placeringen av dörren vara central för den övergripande designen. Allt annat kan byggas runt det på ett symmetriskt sätt. Första intrycket är det sista intrycket, och din entrédörr är det första någon besökare skulle lägga märke till.

Experiment med fönster

På tal om fönstren har marknaden idag en mängd alternativ. Mångfalden när det gäller design och funktionalitet är bara bortom fantasi.

Om du vill få in mer naturligt ljus fungerar stora glasfönster bäst. För att ha intermittenta perioder av belysning med skugga däremellan kan persienner eller fönsterluckor användas.

I många moderna hem börjar skjutfönster bli normen då de ger ut en mer ”öppen” atmosfär och givetvis har plats för bättre ventilation. Som med alla andra faktorer i fasadexteriördesign, bör fönster väljas med symmetri av den övergripande strukturen i åtanke.

Gör skillnad med belysningsarmaturer

Näst på tur är de belysningsarmaturer som du ska använda till dina utomhusfasader. Det är viktigt att förstå här att belysning kommer att tjäna de dubbla syftena med säkerhet och estetisk tilltalande nattetid för ditt bostadshus. Läs mer om vikten av belysning här.

Beroende på temat för din interiör, modern eller traditionell, välj utomhusarmaturer som får hela huset att se väl sammankopplat ut. Ett modernt hem kommer att göra sig bra med dekorativa accentljus, medan ett mer konventionellt skulle se fantastiskt ut med vintage lyktstolpar och ljuskronor. Tanken är att ha en väl upplyst exteriör som kommer att lysa i orörd glans även efter att solen har gått ner.

Sagt och gjort, det finns fortfarande få fler områden som behöver åtgärdas samtidigt som fasaddesignen konceptualiseras. Uppfarter och gångvägar måste planeras så att de inte bara är bekväma att stå eller gå på, utan också varma och inbjudande för gästerna. Interlocking eller ett nytt lager färg kan göra underverk för den övergripande överklagandet. Att ha små växter eller blommor snyggt uppradade längs kanterna är också ett bra komplement. Landskapsarkitektur är ett annat område som måste undersökas.

By Sofia Andersson

Sofia Andersson är en passionerad skribent och inredningsexpert på den populär inredningsbloggen interiorkonsult.se. Med en gedigen erfarenhet och en kreativ öga för detaljer, är Sofia välkänd för sin förmåga att inspirera och vägleda läsarna i skapandet av vackra och harmoniska hemmiljöer.

Lämna ett svar

Liknande inlägg