Så skapar du den perfekta matplatsen

När du tänker på din matsal, vad är det första du tänker på? För många blir det middag med vänner eller familj. Detta utrymme bör representera fred och harmoni för att alla dessa minnen som skapats här övertid ska förbli ovärderliga! Ta några tips från våra inredningsproffs som har sett precis allt som finns när det kommer till matrumsinredning.

1. Låt det finnas ljus

Först och främst, belysning har en nyckelroll att spela för att bestämma atmosfären i din matsal.

Atmosfären i din matsal bestäms till stor del av typen och kvaliteten på belysningen du väljer för den.

För en mysig och intim familjekänsla, välj mjuka och subtila armaturer. Mjuka, subtila lampor är perfekta för att skapa en intim familjevänlig atmosfär medan ljusa ljuskronor kommer att göra underverk när du tar emot gäster ibland!

Dessutom bör dessa olika armaturer vara tillräckligt flexibla för att inte bara passa alla humör utan också ändras beroende på vilka aktiviteter som äger rum vid en viss tidpunkt under middagen.

En annan faktor att ta hand om i formen av ljuskällorna – gå till något som gelerar väl med formen på matbordet. Du kan även integrera ljus och golvlampor för en lyxig känsla. Små taklampor eller en ljuskrona (för större matsalar) är ett annat måste. Om din matsal har fönster finns det inget liknande det – naturligt ljus hela dagen!

2. Välj rätt möbler

För att få matsalen rätt är det viktigt att välja möbler som passar din stil och inredning.

Vi rekommenderar träbord och trästolar. De har en tidlös tilltalande och ger värme för de kalla vintermånaderna!

För mindre utrymmen är runda eller cirkulära sådana perfekta eftersom de tar upp mindre golvyta än sina rektangulära motsvarigheter samtidigt som de ger gott om sittplatser när det behövs.

Se även till att dina möbler ger tillräckligt med utrymme för att du ska kunna flytta stolarna fritt eller gå runt.

3. Matsalslinne

Om du letar efter en elegant, sofistikerad look i din matsal så är det dags att investera lite pengar på linne.

Samordnade färger kommer att ge ditt matrumsutrymme den eleganta men coola atmosfären som varje husägare letar efter samtidigt som den är väldigt formell men ändå bekväm hela tiden!

Du kan experimentera med olika mönster och texturer genom att lägga till tillbehör gjorda av kontrasterande material som läder eller metallic; dessa tillägg kommer att lägga till unika utan att kompromissa med formaliteten så att de inte överväldigar vilken inställning som än finns där.

4. Konsten att välja rätt konst

När det kommer till väggdekor i matsalen, tänk på vilken typ av atmosfär du vill skapa. Inredning handlar om att skapa rätt atmosfär i din matsal. Om du har valt klokt, kommer det att vara uppenbart att dessa val inte bara är för att visa utan snarare återspeglar vem DU verkligen ÄR!

Börja med att lägga till något vackert att rama in runt dessa väggar – kanske till och med använda dem som konstverk själva med speglar eller metalliska slutare som hänger på varje tum som är möjligt – eftersom detta kan få ett redan stort utrymme att verka ännu större.

Om du vill ha en formell och elegant matsal, välj sedan mörkfärgade tapeter och häng upp några eleganta konstverk på väggarna. Om du vill ha en mer avslappnad och avslappnad matsal, välj en ljus tapet och lägg till några speglar för att skapa illusionen av mer utrymme.

5. Undvik trångboddhet för bästa matsalsinredning

En matsal bör aldrig vara överfull med möbler, eftersom det gör att utrymmet känns mindre och mer trångt. När du väljer din matsalsmöbel, välj ett matbord och stolsset som har plats för hela familjen. Om du har en exceptionellt stor matsal är det okej att lägga till ett extra matbord och stolar, men se till att det inte överfulla utrymmet.

Läs även: Vikten av inredningsarkitekter för ditt hem

6. Fönsterbehandlingar

Fönster är en nyckelfunktion i alla matsalar, så det är viktigt att välja rätt fönsterbehandlingar. Om du vill ha en matsal som är hög på glamour, välj lyxiga gardiner.

Om du vill skapa illusionen av en öppen och luftig matsal, välj då några skira gardiner.

Och slutligen, om du vill lägga till lite extra värme och textur till din matsal, välj då några fina träpersienner.

7. Ljusa färger

Matsalens färgschema för din matplats bör vara i harmoni med den övergripande designen och temat. Om du vill ha en matsal som är hög på glamour, välj ljusa färger som vit, grädde eller beige. Om du vill ha en mer avslappnad och avslappnad matsal, välj då mörkare färger som grönt, blått eller brunt.

8. Tillbehör

Rätt tillbehör kan sätta pricken över i:et till din matsalsinredning. När du väljer tillbehör till din matsal, tänk alltid på vilken typ av atmosfär du vill skapa. Om du vill ha en formell och elegant matsal, välj då lite kristallglas och porslin. Om du vill ha en mer avslappnad och avslappnad matsal, satsa på lite mattillbehör i trä och matsalsbelysning.

Ingen matsal kan vara komplett utan några tillbehör för att piffa upp utrymmet. Lägg till en matta i en rik textur och färg, till att börja med. Att ha en enorm blomvas i ett hörn kommer att göra utrymmet mycket elegant. Det är också känt för att öka aptiten psykologiskt. För matbordstillbehören, begränsa dig till en eller två stycken, men inte mer än så. Det sista du vill ha är ett rörigt matbord. Lägg till fylliga gardiner i tyger som siden eller sammet för den rustika tidlösa känslan.

När det kommer till matsalsdesign är alternativen oändliga! Du kan välja mellan en myriad av matbordstyper och matsalsmöbler, såväl som olika matsalsfärger och belysningsalternativ. Så var inte rädd för att vara kreativ med din matsaldesign och göra den till din egen!

Så där har du det, några kreativa matsalsinredningstips som hjälper dig att skapa den perfekta matplatsen.

By Sofia Andersson

Sofia Andersson är en passionerad skribent och inredningsexpert på den populär inredningsbloggen interiorkonsult.se. Med en gedigen erfarenhet och en kreativ öga för detaljer, är Sofia välkänd för sin förmåga att inspirera och vägleda läsarna i skapandet av vackra och harmoniska hemmiljöer.

Lämna ett svar

Liknande inlägg